שיפוץ בניין משותף הוא תהליך מורכב, מאתגר ולא פשוט אשר דורש התייחסות של בעלי מקצוע מיומנים וכלל הדיירים בבניין המשותף.
במאמר זה אציג לך את השלבים העיקריים בתהליך שיפוץ בניין משותף. הכרת תהליך העבודה, תאפשר לך לתכנן בצורה נכונה את תהליך השיפוץ מתחילתו ועד סופו.
מהם השלבים בתהליך של שיפוץ בניין משותף?
לא מעט בעלי דירות בבניין משותפים, חולמים על בניין משופץ, מטופח ומודרני. לעיתים קרובות, משתלם הרבה יותר להשקיע בשיפוץ הבניין המשותף ובכך ליהנות מאסתטיקה משופרת של החלליים המשותפים, שיפור היעילות האנרגטית, הגדלת ערך הנכס והביטחון האישי של הדיירים.
לפני שמתחילים בתהליך של שיפוץ בניין משותף, מומלץ להשקיע זמן, מחשבה ותכנון אשר יבטיחו את השלמת הפרויקט בצורה המיטבית (זמן, עלות וכדומה). לרוב, השלבים העיקריים של תהליך השיפוץ בבניין המשותף הם:
- קבלת החלטה על השיפוץ בבניין המשותף – השלב הקריטי ביותר בתהליך השיפוץ הבניין המשותף הוא קבלת הסכמת הדיירים לנושא. על פי חוק, אם 66% מהדיירים מסכימים לשיפוץ הבניין המשותף, ניתן לצאת לדרך, אך במקרים רבים אם וועד הבית אינו מספיק חזק, מומלץ לקבל את הסכמת כל הדיירים לשיפוץ.
- תוכניות אדריכליות – לאחר שכל או רוב מוחלט של הדיירים העניק את הסכמתו לשיפוץ הבניין המשותף, ניתן לפנות אל קבלן בניין, אדריכל או מהנדס מוסמך אשר יוכל לתכנן את התוכנית האדריכלית.
- היתרים – אם מדובר על שיפוץ קוסמטי בלבד (שיפור חזית הבניין המשותף, אינטרקום וכדומה), ניתן לפנות ישירות אל קבלן מבצע, אך אם מדובר על שיפוץ רחב יותר (הוספה של ממ"ד, מעליות וכדומה) חייבים לעבור דרך אדריכל אשר יוכל להגיש את התוכנית האדריכלית. לאחר הגשת התוכנית על ידי האדריכל או המהנדס, ניתן לפנות אל הרשות המקומית במטרה לקבל את ההיתרים המתאימים לעבודה בשטח.
- ביצוע העבודה בשטח – באופן כללי, רק לאחר הצגת התוכניות האדריכליות וקבלת ההיתרים הרלוונטיים, ניתן להתחיל ולבצע את העבודה בשטח. מומלץ בחום לבדוק כי הקבלן המבצע רשום כחברה קבלנית כחוק וכי הוא מחזיק בידע, הניסיון והביטוחים המתאימים לביצוע העבודה בשטח.
לסיכום, שיפוץ בניין משותף היא לא משימה בלתי אפשרית, אך היא בהחלט דורשת זמן רב, תקציב והרבה מאוד סבלנות של כל המעורבים. לא כל קבלן שיפוצים יכול לדאוג לתהליך השיפוץ מתחילתו ועד סופו, לכן מומלץ בחום לבחון מספר בעלי מקצוע עד לקבלת ההחלטה הסופית.